Goes aardgasvrij
Algemeen
Samen staan we voor een belangrijke uitdaging: uiterlijk in 2050 moeten 7 miljoen woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Dat is een afspraak die afkomstig is uit het landelijke Klimaatakkoord. Van het aardgas stappen we samen over op duurzame warmtebronnen zoals zon, wind en water. Deze overstap heet warmtetransitie en draagt direct bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.
Isoleren en anders verwarmen
Ook in de gemeente Goes moeten woningen van het aardgas af. Dit betekent dat er alternatieve manieren van verwarming nodig zijn. Het is belangrijk om te benadrukken dat het vervangen van aardgas niet van de ene op de andere dag zal gebeuren, maar dat we dit proces gefaseerd gaan uitvoeren. Als gemeente willen wij je graag stimuleren en ondersteunen bij deze overstap naar duurzame oplossingen.
De eerste, slimme stap richting een duurzamere woning is ventileren en isoleren. Door een woning goed te isoleren, voorkom je warmteverlies en maak je jouw woning geschikt voor duurzame warmtebronnen, zoals warmtepompen en andere energiebesparende systemen. Isolatie is dus een belangrijke voorbereidingsstap om jouw woning te verduurzamen en op een andere manier te verwarmen.
Wat je zelf al kan doen
Heb je je weleens afgevraagd hoe je jouw huis comfortabeler en tegelijkertijd energiezuiniger kunt maken? We benoemden het eerder, isoleren is dé oplossing. Stel het niet uit, want elke geïsoleerde vierkante meter betekent direct minder energieverlies, een lagere energierekening en een aangenamer en gezonder binnenklimaat.
Als je hier al mee bezig bent, dan bent je goed op weg. Begin je net? Kijk welke lokale energie-initiatieven en beschikbare subsidies en regelingen jou op weg kunnen helpen – je staat er echt niet alleen voor.
Vragen over isolatie, subsidie of een buurtteam?
Heb je vragen of wil je meer weten over isolatie, subsidies of meedoen in het buurtteam? Neem dan contact met ons op via stadskantoor@goes.nl (onder vermelding van ‘verduurzamen woningen’) of bel ons via 14 0113. Wij helpen je graag verder, zodat we samen de eerste stappen zetten naar een aardgasvrije toekomst.
Bekijk wat je zelf kan doen
Wat de gemeente Goes doet
Ondanks dat jij zelf verantwoordelijk bent voor de stappen om jouw woning op tijd toekomstbestendig te maken, helpen we jou als gemeente Goes graag op weg:
- Met informatie: we maken duidelijk welke mogelijkheden er zijn.
- Met subsidies: we wijzen je de weg naar financiële ondersteuning.
- Met advies: we denken met je mee over haalbare maatregelen.
Naast dat wij voor jou klaarstaan, werken we ook samen met bewoners en Buurkracht.
Wijken en dorpen aardgasvrij maken
De overgang naar alternatieve warmtebronnen wordt niet in één keer door heel Nederland doorgevoerd, maar gebeurt volgens een wijkgerichte aanpak: buurt voor buurt en ook dorpen zullen gezamenlijk overstappen op duurzame oplossingen. Dit maakt het proces beheersbaar en zorgt ervoor dat het inzichtelijk is welke maatregelen er nodig en haalbaar zijn, zodat ze aansluiten bij jouw woning en de situatie in de buurt.
Samen maken we het verschil
In een aantal wijken en dorpen is gestart met het organiseren van buurtteams. Deze teams organiseren concrete initiatieven voor een duurzame buurt. Wil je graag meedoen? Meld je aan op via stadskantoor@goes.nl en help jouw buurt duurzaam te maken.