Oekraïense vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen

Ja.

Oekraïense vluchtelingen:

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen vrij reizen binnen de Europese Unie en mogen zich zonder officiële toestemming vestigen in Nederland. Ze hebben recht op opvang, leefgeld, onderwijs en zorg. Ook mogen zij zonder werkvergunning in loondienst aan het werk in Nederland. 
Oekraïners hoeven zich niet te melden in Ter Apel. Zij vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). 

Asielzoekers

Als je asielzoeker bent, moet je asiel aanvragen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) stelt dan vast of asielzoekers in Nederland mogen blijven.

Asielzoekers die in Nederland aankomen, moeten zich melden in Ter Apel. Totdat bekend is dat zij mogen blijven, wonen ze in opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) door het hele land. Het COA is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers.  Asielzoekers hebben recht op onder andere medische zorg en onderwijs.

De gemeente neemt haar verantwoordelijkheid om Oekraïense vluchtelingen op te vangen vanwege de oorlog in Oekraïne. 

Locaties waar Oekraïners worden opgevangen zijn: Stationspark, Stationsplein, Pyntorenstraat, Zonnebloemstraat, Nassaulaan, woontorens op terrein Emergis en (sloop)woningen van Beveland Wonen. 

 

Op de website opvanginzeeland.nl staat, per Zeeuwse gemeente, het aantal gehuisveste Oekraïners. De gegevens op deze website worden wekelijks geactualiseerd.

Ja, een aantal locaties is eigendom van de gemeente Goes en een aantal locaties wordt gehuurd. 

In Goes wonen Oekraïense vluchtelingen niet op dezelfde locatie als de asielzoekers. Dat is in veel gemeenten zo. Dat komt omdat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de opvang van Oekraïners en het COA voor de opvang van de asielzoekers.

Voor Oekraïense vluchtelingen geldt de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). De huidige richtlijn loopt tot en met maart 2026. 

De Rijksoverheid betaalt de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeenten ontvangen van het Rijk een vergoeding per dag per aangeboden opvangplek. Vanuit dat bedrag betaalt de gemeente alle kosten die betrekking hebben op de op de opvang. Een aantal voorbeelden van deze kosten zijn huur- en onderhoudskosten en inzet tolken.

Ja, een groot aantal van de Oekraïners in Goes werkt.

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Oekraïners mogen in Nederland betaald werk doen. Als ze (genoeg) inkomen hebben, vervalt het recht op leefgeld. Meer weten? Ga naar Rijksoverheid.nl.

Derdelanders zijn mensen die in Oekraïne werkten en studeerden, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Zij zijn samen met de Oekraïense burgers naar Nederland gevlucht vanwege de oorlog daar. 

Derdelanders mogen voorlopig in Nederland blijven. Ze krijgen tijdelijk bescherming in Nederland.

Ja. 

Het COA is verantwoordelijk voor de huisartsenzorg voor asielzoekers. Oekraïense vluchtelingen vallen onder de reguliere huisartsenzorg.

Ja. Ieder kind en elke jongere heeft in Nederland recht op onderwijs. Dat recht geldt dus ook voor minderjarige vluchtelingen. 

De uitgangspunten zijn:

Vluchtelingen gaan vanaf groep 3 tot en met groep 8 van de basisschool naar de Taalklas in Goes (dit geldt voor jonge statushouders, vluchtelingen en Oekraïners). De Taalklas geldt nog niet voor de leerlingen in groep 1 en 2. Deze 4-5 jarigen kunnen op elke school in Goes worden opgevangen.

Jonge vluchtelingen in de leeftijd van 12-18 jaar gaan naar de Internationale Schakelklas (ISK) in Middelburg, de Tijdelijke Nieuwkomers Voorziening (TNV) in Goes of er wordt onderwijs gezocht die past bij de jongere.

Heb je andere vragen over dit onderwerp?

Stuur dan een mail naar stadskantoor@goes.nl onder vermelding van ‘Website Vluchtelingenopvang’.