Collegebesluiten 9 juli 2024

Collegebesluiten 9 juli 2024

De gemeente Goes wil dat elke inwoner per jaar maximaal 100 kilo restafval heeft. We zijn goed op weg in het scheiden van ons afval, want sinds een aantal jaar daalt het aantal kilo restafval per inwoner. Maar we zijn er nog niet. In 2023 haalden we gemiddeld 132 kilo restafval huis-aan-huis op. Om nog minder restafval per inwoner te krijgen, gaan we een plan maken waarbij we inwoners betrekken. We willen in verschillende wijken en dorpen van Goes te weten komen waarom sommige inwoners nog vaak restafval aanbieden en wat zij nodig hebben om minder vaak restafval aan te bieden. Ook willen we proeven gaan doen waarbij we in een paar wijken en dorpen 4-wekelijks restafval gaan inzamelen in plaats van 2-wekelijks. Daar maken we dan ook een plan voor het inzamelen van gft-afval en PMD (plastic) afval.

De aarde warmt op en het klimaat verandert. We moeten hierop inspelen door bijvoorbeeld de omgeving aan te passen. Dit heet klimaatadaptatie. We hebben een Goese Klimaatadaptatiestrategie gemaakt om de problemen door klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken. In de strategie beschrijven wij wat we willen bereiken en hoe we dat willen doen. Wij zetten in op een prettige en gezonde leefomgeving.

De raadsfractie CDA heeft een aantal vragen gesteld over het besluit van het nieuwe kabinet om te stoppen met de subsidie voor de maatschappelijke diensttijd voor maatschappelijke instellingen. Het college heeft de vragen beantwoord door middel van een brief.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten gaat een Europese aanbesteding uitvoeren voor de inkoop van producten en diensten voor printen, kopiëren en scannen. De gemeente Goes sluit zich hier bij aan.

Nederland werkt hard aan verduurzaming, zoals stoppen met aardgas en duurzame energie opwekken. Iedereen moet meedoen, maar bedrijven merken dat het elektriciteitsnet soms vol zit. Dat noemen we netcongestie. Om dit op te lossen, willen we het elektriciteitsnet slimmer gebruiken en vraag en aanbod beter afstemmen. Smart Energy Hubs helpen hierbij. In Goes maken we plannen om de bedrijventerreinen te verduurzamen. In deze memo leggen we de gemeenteraad uit hoe Smart Energy Hubs helpen bij het verduurzamen van de bedrijventerreinen.

De gemeente huurt van Beveland Wonen (sloop)woningen voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. De samenwerkingsovereenkomst met Beveland Wonen loopt op 1 juli 2024 af. Besloten is de samenwerking met een jaar te verlengen tot 1 juli 2025.

De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland werkt voor alle Zeeuwse gemeenten. Zij zorgt voor de vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu. De afspraken met RUD Zeeland zijn op sommige onderdelen verouderd. Het is goed om ze helemaal te vernieuwen zodat ze (weer) voldoen aan de wettelijke voorwaarden en klaar zijn voor de toekomst.

Het college stelt beleidsregels vast voor het afgeven van omgevingsvergunningen die niet passen in het omgevingsplan. Het gaat hierbij om omgevingsvergunningen voor veel voorkomende bouwwerken, zoals het uitbreiden van een woning.

Via de meicirculaire van het gemeentefonds krijgen we inzicht in het geld dat het rijk aan de gemeenten beschikbaar stelt. Met dit collegeadvies geven we aan hoe we de middelen verwerken in de begroting.

De gemeente Goes gaat de komende vier jaar op verschillende plekken het riool vervangen. Dit wordt onder meer uitgevoerd met de relining methode. Met deze techniek hoeft de straat niet opengebroken te worden. Het college geeft de opdracht aan aannemingsbedrijf Renotec om de werkzaamheden uit te voeren.

Aan het Veerse Meer wordt er een nieuw Waterpark gebouwd met diverse vakantiewoningen. Dit heeft gevolgen voor het verkeer in het gebied. Samen met de gemeente Middelburg, gemeente Borsele en het Waterschap is er in april 2023 besloten om het bouwverkeer langs Lewedorp te leiden. Dit leidde tot protest. Vorige maand is daarom besloten om opnieuw te kijken naar alle voor- en nadelen van deze verkeersroute. We wachten dit onderzoek eerst af. In dit collegevoorstel wordt het Goese college bijgepraat. Later wordt ook de gemeenteraad geïnformeerd.

De gemeente werkte in overleg met bedrijven, bewoners en verenigingen aan een nieuwe gebiedsvisie voor Goese Schans. In dit plan staat in hoofdlijnen hoe we de toekomst van het gebied zien. Ondernemers, inwoners en geïnteresseerden konden via een inloopavond en via www.goespraatmee.nl laten weten wat zij van het plan vinden. Op een aantal punten is de visie aangepast en aangevuld. Dit staat in een antwoordnota, die te zien is op www.goespraatmee.nl. De visie is nu af. We leggen deze voor aan de gemeenteraad om vast te stellen.

De gemeente Goes blijft verantwoordelijkheid nemen voor de opgave van opvang van vluchtelingen. We doen dit door de opvang van 450 asielzoekers in Van der Valk mogelijk te maken. En we vangen Oekraïense vluchtelingen op. Vanaf 1 januari 2025 zijn er minder plekken voor Oekraïense vluchtelingen beschikbaar. Het totaal aantal opvangplekken voor vluchtelingen in Goes blijft nog steeds meer dan formeel wordt gevraagd. We bekijken in het tweede kwartaal van 2025 opnieuw hoeveel vluchtelingen we kunnen opvangen in Goes.

Donderdag 9 juli
Burgemeester Cees van den Bos feliciteert een echtpaar met hun 60-jarig huwelijk.


Woensdag 10 juli
Wethouder Joan Veldhuizen feliciteert een echtpaar met hun 60-jarig huwelijk.


Donderdag 11 juli:
Burgemeester Cees van den Bos brengt een bezoek aan Oekraïners die in Goes zijn gehuisvest.