Collegebesluiten 20 augustus 2024

Collegebesluiten 20 augustus 2024

Het college informeert de gemeenteraad met een memo over de verdere invulling van de vluchtelingenopgave in Goes. Daarnaast wordt de raad op de hoogte gesteld van het Ambtsbericht van de Commissaris van de Koning van 11 juli 2024 aan de nieuwe minister van asiel en migratie over de stand van zaken in Zeeland.

Op 15 juli hebben wij de begrotingswijziging 2024 van de Gemeenschappelijke Regeling de Zeeuwse Muziekschool ontvangen. Op 19 september neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

In december 2023 hebben de 13 Zeeuwse gemeenten het regioplan Integraal Zorgakkoord vastgesteld. Hierin staan ook opgaven voor gemeenten opgenomen. Voor de uitvoering van de gemeentelijke opgaven is nu een uitvoeringsplan opgesteld. Het college heeft deze vastgesteld en informeert de gemeenteraad hierover via een raadsmemo.

Gemeenschappelijke Regeling Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) Zeeland heeft haar financiële documenten aangeboden aan de gemeenten in de regio. Het college stemde in met deze stukken en stuurde deze met een positief advies door aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt hierover later een besluit.

In Wilhelminadorp-Zuid wordt er een nieuwe wijk gebouwd. Voor fietsers en voetgangers blijft er een directe verbinding tussen de wijk en de bebouwde kom. Er is onderzocht of ook gemotoriseerd verkeer van deze weg gebruik mag maken. Volgens een onafhankelijk extern onderzoeksbureau zijn er veel nadelen. Het college is hierover geïnformeerd en besluit de weg via de Lindenberghstraat en I.G.J. van den Boschstraat niet te open voor gemotoriseerd verkeer.

De raadsfractie Partij voor Goes heeft vragen gesteld over de werkwijze van het invorderen belastingschuld uit een schulderfenis. Het college beantwoord deze vragen door middel van een brief.

Het college beantwoordt de vragen van CDA fractie over “van bedorven vissoep naar Goes zilt water”.

Goes heeft als centrumgemeente van de Arbeidsmarktregio Zeeland eenmalig geld gekregen van het Rijk om statushouders aan het werk te helpen. Het college heeft besloten om het geld te verdelen over drie Zeeuwse regio’s (Oosterschelderegio, Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren) binnen de Arbeidsmarktregio.
Met dit geld zetten de Zeeuwse regio’s jobhunters in om meer statushouders te kunnen ondersteunen en/of intensiever te begeleiden als dat nodig is.

Het huisvestingsprogramma gaat over gebouwen voor het onderwijs. In het programma staat de beoordeling van verzoeken van scholen opgenomen voor bijvoorbeeld verbouwingen of nieuwbouw. Ieder jaar moet het college dit programma vaststellen. Het college neemt eerst een voorlopig besluit dat wordt gebruikt als advies naar alle schoolbesturen uit de gemeente. Zij geven weer een advies aan het college, op basis waarvan het programma wel of niet wordt aangepast. Daarna volgt een definitief besluit. Het college heeft nu een voorlopig besluit over het huisvestingsprogramma 2025 genomen.

De vijf Bevelandse gemeenten onderzoeken verschillende woningmarktinstrumenten. Deze instrumenten kunnen de gemeenten inzetten om de (financiële) bereikbaarheid en beschikbaarheid van woningen te vergroten. Hierbij kijken zij naar mogelijkheden voor zowel onze huidige woningvoorraad als nieuwbouw. Het onderzoek willen wij in januari/februari 2025 klaar hebben. Daarna beslissen de vijf gemeenteraden welke woningmarktinstrumenten wij willen gaan gebruiken.