Autoluwe binnenstad - ik ben een bezoeker
Vraag en antwoord voor bezoekers
-
Nee, we begrijpen dat iedereen even moet wennen aan de nieuwe maatregelen. We doen er alles aan om ter plekke heel duidelijk te maken waar het autoluwe gebied begint en wat daar wel en niet mag. Als je dan toch per ongeluk een keer het gebied inrijdt, krijg je een waarschuwing. We geven in totaal 3 waarschuwingen. Maak je die vergissing een vierde keer, dan krijg je wel een boete.
-
De fietsroutes blijven zoals ze nu zijn. Maar in winkelstraten is fietsen alleen toegestaan tussen 18 en 11 uur. We zullen, vooral in de beginperiode, extra handhaven op fietsen door de winkelstraten.
-
Scooters van bewoners en ondernemers mogen nog het gebied in, maar daar moeten ze wel een ontheffing voor aanvragen. Omdat parkeren in het autoluwe gebied niet meer is toegestaan, behalve op een parkeerplek op eigen terrein, is het de bedoeling dat deze scooters zo veel mogelijk binnen worden geparkeerd, voor zover dat kan. Tijdens de proeftuin bekijken we in hoeverre het wenselijk is om bepaalde parkeervakken voor scooters in het gebied aan te leggen. Bezoekers aan de binnenstad zetten hun scooter aan de rand van de binnenstad neer, dus buiten het autoluwe gebied. Hiervoor maken we extra parkeerplekken.
Voor degenen die in het autoluwe gebied mogen komen met hun scooter geldt, net als voor de fiets, dat ze niet in de winkelstraten mogen rijden op de momenten dat de winkels open zijn.
-
We gaan onderzoeken waar er nog extra invalideparkeerplaatsen kunnen komen op een acceptabele loopafstand van de binnenstad. Mensen met een invalidekaart kunnen een ontheffing aanvragen.
-
Voor de bevoorrading ten behoeve van evenementen kan een ontheffing worden aangevraagd.
Op zondag is het laden en lossen verruimd van 9 tot 12 uur, zodat mindervalide bezoekers aan de kerk zo min mogelijk administratieve last hebben. Nu hoeven ze voor 12 uur het voertuig niet aan te melden om bezoekers af te leveren voor de kerk of om ze weer op te halen. Op zondagochtend zijn er geen winkels open, dus worden er niet veel voetgangers gehinderd.
-
Het is uiteraard niet de bedoeling dat bijvoorbeeld een toerist die drie dagen achter elkaar het gebied inrijdt drie waarschuwingsbrieven thuiskrijgt en dan meteen na de derde keer inrijden wordt bekeurd. We bouwen een zogenoemde coulanceperiode in. Dat wil zeggen dat er tussen de waarschuwingen wel een bepaalde tijd zal zitten. Dit wordt nog nader uitgewerkt.