Wat je zelf kunt doen
Een slimme eerste stap om je woning geschikt te maken voor andere warmtebronnen is isoleren. Dat levert direct voordelen op, zoals een lagere energierekening en meer comfort in je woning. Altijd de juiste temperatuur, terwijl je energie bespaart? Je hebt een goed geïsoleerd huis of pand nodig om in de toekomst aardgasvrij te kunnen leven. Of je nu kiest voor een warmtepomp of andere innovatieve technieken – isolatie is het vertrekpunt.
Eigen koophuis
Als huiseigenaar ben je zelfverantwoordelijk voor het verduurzamen van jouw woning. Hoewel isoleren en de overstap naar een aardgasvrije woning een aanzienlijke investering kunnen zijn, leveren ze op de lange termijn zowel financiële voordelen als meer comfort op.
Als je aan de slag gaat is het belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken:
- Start met ventileren. Zonder goede ventilatie kan isolatie contraproductief zijn. Een vochtige woning heeft meer energie nodig om te verwarmen.
- Aanvragen van een omgevingsvergunning (indien nodig).
- Rekening houden met de Wet Natuurbescherming.
Het goede nieuws? Er zijn volop subsidies en regelingen om je te ondersteunen. Vandaag kun je al een start maken via www.duurzaambouwloket.nl. Hier ontvang je door middel van een gratis stappenplan, onafhankelijk en vrijblijvend advies bij het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken van jouw woning.
Een andere regeling is een subsidie die alleen gericht is op huiseigenaren van Zeeland, het Zeeuws Isolatieprogramma (ZIP). Bekijk eens of je hiervoor in aanmerking komt.
Samen met je buren
Samen optrekken in de warmtetransitie is slim. Voordat je individuele stappen zet, raden we je aan eerst te onderzoeken welke plannen er in jouw buurt zijn. Als gemeente Goes werken we hard aan een integraal plan om onze gemeente aardgasvrij te maken en daarbij willen we inwoners uitnodigen om samen op te trekken.
Misschien zijn er in jouw wijk of straal al initiatieven waar je bij kunt aansluiten. Door samen te werken kunnen we niet alleen kosten besparen, maar ook efficiënter en slimmer de overstap naar duurzame verwarming maken. Een buurtgerichte aanpak biedt voordelen op het gebied van inkoop, aanleg en gedeelde kennis.
Ga in gesprek met woningcorporatie
Isoleren als huurder kan inderdaad een uitdaging zijn. Anders dan huiseigenaren heb je als huurder niet altijd volledige zeggenschap over verbouwingen of aanpassingen in de woning. Toch zijn er verschillende manieren waarop je als huurder zelf aan de slag kunt met energiebesparing.
Een eerste mogelijkheid is om een voorstel voor energiebesparende maatregelen te maken. Je kunt individueel of samen met andere huurders een voorstel indienen bij je woningcorporatie voor maatregelen zoals: isolatie, dubbelglas of andere energiebesparende voorzieningen.
Hoe de gemeente kan helpen
We bekijken per wijk en dorp welke maatregelen nodig en haalbaar zijn, zodat de plannen aansluiten bij de woningen en situatie in jouw buurt.
Wat kun je van ons verwachten?
- Advies over de mogelijkheden voor verduurzaming van jouw woning.
- Informatie over beschikbare financiële ondersteuning
- Hulp bij het vinden van haalbare en effectieve verduurzamingsmaatregelen.
Stap voor stap naar een aardgasvrije toekomst
Op dit moment maken we voor elke wijk en ieder dorp een zogenaamd uitvoeringsplan. In dit plan staan praktische en haalbare stappen die je kunt nemen om jouw woning goed te isoleren en klaar te maken voor een toekomst zonder aardgas. We maken het makkelijk en overzichtelijk, zodat iedereen mee kan doen. Of je nu in een oud huis woont of een nieuwbouwwoning hebt, er is voor iedereen een passende oplossing.
Nog vragen?
Heb je vragen? Wil je weten waar je in de wijk terecht kan met je vragen? Of wil je alvast weten wat er voor jouw woning mogelijk is? Neem contact op met stadskantoor@goes.nl (onder vermelding van ‘verduurzamen woningen’) of bel 14 0113.