Ondermijnende criminaliteit
Criminelen kunnen voor hun illegale activiteiten gebruikmaken van legale bedrijven en dienstverleners. Zo raken onder- en bovenwereld met elkaar vermengd. Dit heet ondermijning. Het zorgt voor onveilige situaties. Het gaat vooral om illegale activiteiten zoals witwassen, drugshandel, mensenhandel en corruptie. Als gemeente proberen we ondermijnende criminaliteit zoveel mogelijk te stoppen. Jouw hulp kan het verschil maken.
Wat doet de gemeente?
- We controleren vergunningaanvragen heel zorgvuldig om te voorkomen dat criminelen hiervan misbruik maken.
- We investeren in preventieprogramma’s om inwoners, vooral kwetsbare groepen, te beschermen tegen criminele organisaties. Dit kan bijvoorbeeld door voorlichtingscampagnes of interventies voor jongeren.
- We werken nauw samen met de politie, justitie en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) om ondermijnende criminaliteit aan te pakken.
- De gemeente bestrijdt mensenhandel door middel van preventieprogramma’s, samenwerking met partners en steun voor slachtoffers.
Wat kun jij doen?
- Meld verdachte activiteiten: als je iets ziet dat er verdacht uitziet, meld dat dan bij de lokale autoriteiten. Met jouw informatie kunnen wij misschien ondermijnde criminaliteit opsporen. Wil je liever anoniem een melding maken? Ga naar tegel MMA
- Bouw een sterke gemeenschap: In een hechte buurt is er minder kans op ondermijnende criminaliteit. Leer je buren kennen en werk samen aan een veilige omgeving.
Hoe herken je ondermijnende criminaliteit?
Drugspand (bijvoorbeeld een drugslab of drugshandel):
- Alle ramen zijn afgeplakt/geblindeerd of rolluiken zijn steeds dicht.
- Er ligt geen sneeuw op het dak, terwijl dat bij buren wel zo is. Als er bijvoorbeeld een hennepkwekerij in een woning is, wordt het daar extra verwarmd.
- Auto’s rijden vaak langs of parkeren maar kort.
- Iemand heeft weinig inkomen maar doet wel dure aankopen.
Witwassen:
- Een winkel, restaurant of café heeft bijna nooit klanten, maar blijft wel bestaan.
- Een bedrijfspand is altijd leeg en er is geen activiteit.
- Iemand heeft een luxe levensstijl, terwijl de inkomsten van het bedrijf dat niet laten zien.
- Er worden opvallend veel contante betalingen gedaan.
Jeugdcriminaliteit:
- Jongeren met weinig inkomen hebben dure kleding of nieuwe spullen.
- Ze hebben meerdere telefoons en ontvangen veel berichten.
- Ze geven stiekem geld, pakketjes, enveloppen of zakjes door.