Rampenbestrijding
Gemeenten, politie, brandweer, ambulancediensten en andere organisaties werken samen om branden, rampen en ernstige ongevallen te voorkomen en te bestrijden. Dat doen zij in onze provincie binnen de Veiligheidsregio Zeeland.
Wat doen de hulpdiensten?
Als er een groot ongeval of een grote ramp is, komen de hulpdiensten direct in actie volgens een crisisplan. Hierin staat precies wat de politie, brandweer, medische hulpverlening en de gemeente(n) moeten doen:
- Brandweer: blust branden, redt mensen en zorgt voor ontsmetting.
- Politie: zorgt voor ontruiming en evacuatie, sluit gebieden af, handhaaft de orde en identificeert slachtoffers.
- Medische hulverlening: verleent medische hulp en voorkomt zoveel mogelijk gezondheidsproblemen.
Wat doet de gemeente?
De gemeente is verantwoordelijk voor de zorg van de inwoners tijdens een crisis. Dit noemen we bevolkingszorg. Hieronder valt:
- Communicatie: de gemeente biedt zo veel mogelijk informatie via de website en sociale media aan om inwoners te informeren en te laten weten wat zij het beste kunnen doen.
- Publieke zorg: dit is het verzorgen en opvangen van mensen en dieren, zorgen voor eten en drinken, of het verplaatsen van grote groepen mensen.
- Omgevingszorg: het beschermen van het milieu en de openbare ruimte.
- Informatie: het registreren van slachtoffers en schade.
Voor meer informatie kun je kijken op de website van Veiligheidsregio Zeeland.
Wat kun je zelf doen?
Een ramp of crisis komt vaak onverwacht. Toch kun je jezelf er in veel gevallen op voorbereiden. Denk aan situaties zoals stroomuitval, extreem weer of als je te maken krijgt met een verward persoon. Door te weten wat je moet doen en je voor te bereiden, kun je jezelf en anderen helpen.
Kijk op Zeeland Veilig informatie over hoe je jezelf en je omgeving kunt voorbereiden en beschermen. Hier kun je ook actuele informatie vinden over incidenten in Zeeland. Voor landelijke crisissituaties kun je terecht op Crisis.nl.
Bekijk de risicokaart
Wil je weten of er in jouw omgeving een verhoogd risico is op een ramp, zoals een natuurbrand of overstroming? Kijk dan op de risicokaart. Hier vind je ook advies over hoe je je kunt voorbereiden op noodsituaties.