Mensenhandel

Mensenhandel is het uitbuiten van mensen. Als gemeente werken we hard aan het tegengaan van mensenhandel.

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel is het uitbuiten van mensen. Er zijn hierin verschillende vormen: 

  • Seksuele uitbuiting: mensen worden gedwongen tot sekswerk.
  • Arbeidsuitbuiting: mensen moeten werken onder slechte omstandigheden. En krijgen geen of veel te weinig geld. Zij worden hier niet of veel te weinig voor betaald. 
  • Criminele uitbuiting: mensen worden gedwongen om criminele activiteiten te doen, zoals stelen.
  • Gedwongen orgaanverwijdering: mensen worden gedwongen om een orgaan af te staan.

Slachtoffers van mensenhandel ervaren vaak bedreiging, chantage of schaamte voor wat er is gebeurd. Hun omgeving, zoals familie of hulpverleners, ziet vaak niet wat er aan de hand is. Zonder goede hulp lopen deze mensen opnieuw het risico om slachtoffer worden.

Wat doet de gemeente?

Gemeente Goes werkt hard om mensenhandel tegen te gaan en slachtoffers te helpen. Wethouder André van der Reest van gemeente Goes werkt samen met burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis om dit probleem in Zeeland aan te pakken. Zij werken met regionale en nationale partners om mensenhandel te voorkomen, te herkennen en te stoppen. Ze zorgen ook voor de geschikte hulp voor slachtoffers. 

Gemeenten zijn in de aanpak van mensenhandel verantwoordelijk voor preventie, signalering, handhaving, veiligheid en zorg. Daarnaast werkt de gemeente samen met de regio Zeeland-West-Brabant via de website www.ditisookmensenhandel.nl.

Slachtoffers van mensenhandel worden vaak gedwongen, mishandeld of misleid. Vaak zijn ze te bang of niet in staat om zelf aangifte te doen.

Wat kun je zelf doen? 

  • Ik ben mogelijk slachtoffer van mensenhandel: Word je gedwongen tot seks, criminele activiteiten of werk je onder slechte omstandigheden? Stop je niet omdat je wordt bedreigd of mishandeld? Dan ben jij misschien slachtoffer van mensenhandel. Zoek meteen hulp. Het kan eng zijn om hulp te vragen, maar dit is de eerste stap naar veiligheid. Praat met iemand die je vertrouwt, zoals een huisarts of leraar. Je kunt anoniem hulp vragen,
  • Ik maak me zorgen om iemand: Maak jij je zorgen om iemand die (mogelijk) het slachtoffer is van mensenhandel? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Twijfel je? Vraag toch om hulp. Neem contact op met de politie en Veilig Thuis.
  • Ik ben professional: Ben je een professional en heb je advies nodig? Neem dan contact op met de zorgcoördinator mensenhandel. Bel 0118 420 410 (tijdens kantooruren) of mail zorgcoordinatiemensenhandel@veiligheidshuiszeeland.nl