Ganzen in Goes

Goes is een Ganzenstad. In onze gemeente leven verschillende ganzen. De boerengans is de witte gans die hier het hele jaar rondloopt. De grauwe gans is bruingrijs en zie je vanaf februari tot en met juni in de stad. De gans hoort bij Goes en bij de natuur. Maar soms zorgt de grauwe gans voor overlast. Zoals poep op straat of andere plekken. Heb je last van de poep? Meld dit via Fixi zodat wij de plek kunnen schoonmaken. En voer de ganzen niet, want dat kan de overlast erger maken.

De boerengans en de grauwe gans

De boerengans 

De boerengans zijn de witte ganzen die het hele jaar rondlopen door Goes. Er zijn 22 witte ganzen die in groepjes verdeeld door Goes lopen. Je ziet ze vooral bij de Oostsingel, het Valckeslotpark, het Hertenkamp en in de wijk Goes-Oost. In 2022 hebben we alle witte ganzen gevangen en genummerd. Regelmatig tellen we deze ganzen en controleren we hun gezondheid. 

De grauwe gans

De grauwe gans is de bruingrijze gans die vooral vanaf februari tot en met juni in de stad komt om te broeden. In het buitengebied leeft de grauwe gans het hele jaar. De grauwe ganzen die in de stad komen broeden, gaan weer weg zodra hun jongen kunnen vliegen. Je ziet ze hier dus ongeveer vier maanden. De grauwe gans is een beschermde wilde vogel in Nederland. Volgens de Wet Natuurbescherming mag je de vogel of zijn nest niet verstoren zonder vergunning. 

Overlast door grauwe gans

De afgelopen jaren komen er steeds meer grauwe ganzen naar de stad om te broeden. Dat kan zorgen voor overlast. Bijvoorbeeld door poep op de stoep of op bankjes, schade aan planten in de tuin of agressief gedrag als ze jongen hebben. Ook steken ze langzaam de weg over zonder te kijken.

Meld het via Fixi

Heb je last van de poep op de stoep of een andere plek? Meld dit dan via Fixi. Geef de precieze locatie door en voeg een duidelijke foto toe. Zo kunnen wij goed zien waar het is en kunnen we de plek schoonmaken. 
Ga hier naar Fixi: Melding openbare ruimte (Fixi) | Gemeente Goes

Wat kan je nog meer doen?

  • Voer de ganzen niet! Ganzen eten gras, geen brood. Voeren zorgt ervoor dat ze langer blijven, terugkomen of agressiever worden naar mensen.
  • Houd afstand als ze jongen hebben. Ganzen kunnen agressief zijn om hun jongen te beschermen. 
  • Wacht geduldig als ze de weg oversteken. 
  • Komen ze in je tuin? Dan mag je ze voorzichtig proberen weg te jagen. Vang of dood ze niet. Je planten kan je beschermen met gaas of een net.

Wat doet de gemeente? 

Wij maken de plekken schoon waar veel poep ligt. We nemen vaste plekken in een rondje mee en we gaan langs meldingen. Ook houden we de populatie van de grauwe gans in de gaten om te zien waar ze leven en hoeveel er zijn. Zo bekijken we ook of het aantal ganzen toeneemt of afneemt. 
 

Vraag en antwoord

Nederland is een ideaal gebied voor veel ganzensoorten door de lage graslanden, veel water en zachte winters. Veilige broedplekken in het buitengebied zijn vol, daarom zoeken ganzen broedplekken in de stad. Na een succesvolle broedperiode komen ze terug, net als hun jongen. In de stad is genoeg gras voor de jongen om groot te worden. 

De grauwe ganzen leven op het moment vooral aan de noordkant van Goes in de Goese Polder, het Goese Meer, Goese Diep, de Noordhoek en in Mannee. Ook zie je ze langs de Vestes en bij het water in Goes Zuid.

Nee, de gemeente doet niet aan geboortebeperkende maatregelen zoals het insmeren van eieren. Aan geboortebeperkende maatregelen worden veel eisen gesteld. Daardoor is het lastig uit te voeren. Het kost ook veel tijd en het effect is beperkt omdat we niet alle nesten en eieren kunnen vinden en behandelen. 

Wij willen proberen samen te leven met de ganzen. Ze horen bij Goes en bij de natuur. Ze zorgen niet alleen voor overlast, maar brengen ook natuurbeleving. Door de poep schoon te maken, proberen we de overlast acceptabel te houden.