Testen op het coronavirus

Hoe werkt het als u zich wil laten testen op het coronavirus? Waar in Zeeland is testen mogelijk?

Hieronder vindt u vragen en antwoorden over het testbeleid.

Testen

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Dan kunt u zich laten testen op het coronavirus. Bel 0800-1202 voor het maken van een afspraak. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Heeft u andere vragen over het coronavirus?

Wanneer niet bellen?

Heeft u klachten passend bij het coronavirus gehad maar nu niet meer dan heeft het geen zin om u te laten testen. Als u vragen heeft over het coronavirus bel dan 0800-1351. Heeft u zware klachten of heeft u klachten én andere aandoeningen. Bel dan de huisarts of bij levensbedreigende situaties 112.

Waar in Zeeland testen?

Als u een afspraak maakt via 0800-1202, hoort u op welke locatie u terecht kunt. Dit adres staat ook op de ontvangstbevestiging die u ontvangt via e-mail of SMS. In Zeeland kunt u terecht in Goes, Hulst, Sint-Maartensdijk, Vlissingen, Terneuzen of Zierikzee. U kunt het beste indien mogelijk met de auto naar de testlocatie gaan, omdat u geen contact met anderen mag hebben als u klachten heeft. Bent u bedlegerig of volledig afhankelijk van de hulp van anderen? Geef dit aan als u belt met 0800-1202.

Afspraak

U neemt uw identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee en bent op de afgesproken datum en tijd bij de testlocatie. Bij aankomst worden uw gegevens gecontroleerd. Als u met de auto bent en getest wordt in Goes, kunt u voor de test in de auto blijven. Volg de instructies als u naar een van deze locaties moet. Het is belangrijk dat u op de geplande tijd of binnen het geplande tijdslot op uw afspraak bent. Afspraken worden zo ingepland dat er geen rijen ontstaan. Dit is om te voorkomen dat er te veel mensen op dezelfde plek aanwezig zijn. De GGD-medewerker die de test uitvoert heeft beschermende kleding aan. De medewerker neemt met een wattenstaafje slijm af uit uw keel en neus. Het wattenstaafje gaat diep achterin uw keel en neus. Dit doet geen pijn, maar voelt wel vervelend. Na de test gaat u naar huis. U blijft thuis tot u de uitslag van de test heeft. De uitlegvideo over het testen op het coronavirus vindt u hier.

Uitslag

Blijf in ieder geval thuis tot u de uitslag heeft. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U en uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen. U krijgt zo snel mogelijk telefonisch bericht van de uitslag. Dit duurt meestal niet meer dan twee dagen. U hoeft dus niet zelf contact op te nemen. Heeft u het coronavirus NIET, dan ontvangt u een berichtje via het landelijke nummer. Indien u besmet bent met het coronavirus wordt er contact met u opgenomen door een medewerker van GGD Zeeland. Zij helpen u verder.

Informatie

Neem voor meer informatie contact op met GGD Zeeland via 0113-249480.