Autoluwe binnenstad - algemene vragen

Algemene vragen en antwoorden

Om de historische binnenstad voor zoveel mogelijk mensen, functies
en activiteiten toegankelijk te houden, hebben we (meer) ruimte nodig. Deze ruimte vinden we onder meer door minder voertuigen in de historische binnenstad toe te laten. Hierdoor wordt het verblijf in het centrum van Goes voor iedereen aangenaam. Door de afsluiting neemt de verkeersoverlast af en ontstaat er een veiliger en rustiger klimaat voor bewoners, bezoekers, voetgangers en fietsers. Daarnaast draagt een autoluwe binnenstad bij aan een verbeterde luchtkwaliteit, meer verkeersveiligheid en minder geluidsoverlast. 

Autoluw betekent dat er (op bepaalde tijdstippen) alleen nog voertuigen met een ontheffing de binnenstad in mogen rijden.

De gebieden in fase 2 worden uiteindelijk gebieden met parkeerplekken voor vergunninghouders. Maar dit kan pas nadat er alternatieve parkeerplekken voor bezoekers zijn gevonden. Dit onderzoek loopt nu.

Dit zijn de doelgroepen die een ontheffing krijgen:

  • Bedrijven die gevestigd zijn in het voetgangersgebied met parkeergelegenheid op eigen terrein;
  • Bewoners die in het voetgangersgebied wonen met parkeergelegenheid op eigen terrein;
  • Bewoners die in het voetgangersgebied wonen zonder parkeerplaats op eigen terrein, om te laden en te lossen. Niet tussen 11 en 18 uur in de winkelstraten en met een beperking van 1 uur per keer. De ontheffing mag uitsluitend worden gebruikt voor direct laden en lossen bij de woning (boodschappen of meubels bijvoorbeeld); 
  • Bewoners met een eigen gehandicaptenparkeerplaats in het voetgangersgebied;
  • Marktkooplieden;
  • Huisartsen en verloskundigen.

De parkeerplekken aan de Grote Kade en de parkeerplekken in de Korte Vorststraat zullen verdwijnen.

In de Kwaliteitsagenda Binnenstad 2030 staat wat de plannen van de gemeente zijn met de binnenstad in de komende jaren.