Digitale criminaliteit
Een leven zonder smartphone, computer en internet is niet meer voor te stellen. We zijn meer dan ooit digitaal verbonden met elkaar. Dit biedt nieuwe kansen, maar het leidt ook tot extra risico’s. Steeds meer criminelen hacken computers om misbruik te maken van gegevens van anderen. Je kan zelf stappen nemen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Wat doet de gemeente?
- Samen met de andere Zeeuwse gemeentes en partners zoals politie zijn we dagelijks bezig met de aanpak tegen digitale criminaliteit. Hiervoor voeren we verschillende acties uit om onze inwoners weerbaarder te maken tegen digitale criminaliteit.
- Als gemeente zijn wij aangesloten bij het online platform HackShield. Dit is een cybersecurity-spel voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar, waarin ze leren zich te wapenen tegen digitale criminaliteit. In het spel word je opgeleid tot Cyber Agent die zichzelf en zijn of haar omgeving kan beschermen tegen online gevaar. Via de volgende link kom je op de gemeentewebsite van Goes: Goes | HackShield Future Cyber Heroes
- Als gemeente houden wij voorlichtingsbijeenkomsten over de gevaren en risico’s van de digitale wereld. Hierbij richten we ons op de kwetsbare groepen: jongeren, ondernemers en ouderen.
Wat kun je zelf doen?
Zorg ervoor dat je online basisveiligheid op orde is:
- Gebruik een veilig wachtwoord. De regel hiervoor is: ‘hoe langer het wachtwoord, hoe beter.’ Wees creatief en bedenk een originele wachtwoordzin, bijvoorbeeld: Ikwoon3jaarindegemeenteGoes!
- Voer updates uit op je apparaten. Je moet mobiele apparaten vaak updaten, anders raakt de software verouderd. Je apparaat werkt dan minder snel en je bent minder beschermd tegen virussen en hackers. Voer dus regelmatig updates uit als je apparaat daar om vraagt. Twijfel je welke apparaten een update nodig hebben? Doe dan de updatecheck via Update-check.
- Gebruik een virusscan. Een virusscan is een van de belangrijkste middelen om je computer te beschermen. Wil je hier meer over weten? Kijk op de website Wat is een goede virusscanner? (veiliginternetten.nl) .
- Maak regelmatig een back-up. Als je ooit gehackt wordt kan het zijn dat je al je gegevens kwijtraakt. Maak daarom regelmatig een back-up op je apparaten. Kijk op de website Een écht goede back-up maak je zo | KVK als je hier meer over wilt weten.
- Eerst checken en dan pas klikken. Als je klikt op een valse link van een e-mail, tekstbericht of betaalverzoek kunnen criminelen je oplichten. Kijk op de website van Laat je niet interneppen (veiliginternetten.nl) om mogelijke phishing te herkennen. Als je twijfelt of een linkje vals is kijk het na op Home - Checkjelinkje.
Ben je slachtoffer geworden van cyberfraude? Neem dan contact op met de Home - Fraudehelpdesk