Ruimte voor vleermuiskraamkasten

Vleermuizen zijn beschermde dieren. De gemeente wil zorgen voor veilige verblijfplaatsen en een veilige leefomgeving voor de vleermuizen. Daarom plaatsen we vleermuiskraamkasten. In deze kasten kunnen vleermuizen in de kraamtijd verblijven om veilig jongen te krijgen.

Waarom vleermuiskasten

Vleermuizen hebben het steeds moeilijker om een verblijfplaats te vinden. Ze verblijven vaak in de spouwmuren van woningen en gebouwen. Maar steeds meer spouwmuren van woningen/gebouwen worden gevuld met isolatiemateriaal, waardoor er minder verblijfruimte is voor de vleermuizen. 

Voor het isoleren van een woning/gebouw moet men eerst controleren of er vleermuizen ‘wonen’. Zijn er vleermuizen, dan hebben zij een andere plek nodig om te verblijven. Vleermuizen maken namelijk niet zelf een verblijfplaats. Ze zijn afhankelijk van verblijfplaatsen die in de natuur vanzelf ontstaan of die mensen voor ze maken. 

Wat doet de gemeente

De gemeente wil ervoor zorgen dat vleermuizen voldoende verblijfplaatsen hebben. Daarom hangen we op verschillende plaatsen vleermuiskraamkasten op aan gebouwen van de gemeente en van organisaties, maar ook aan de muren van huizen van inwoners.

Welke woning is geschikt?

Een ecoloog kijkt of een woning/gebouw geschikt is. Ook bekijken we welke kraamkast passend is voor de muur van een woning/gebouw. Dit hangt af van de soort vleermuis die in de buurt leeft. De gemiddelde grootte van de kraamkast is ongeveer 90 cm hoog x 80 cm breed x 8 cm diep. De kast is groter dan een ‘gewone’ vleermuiskast, omdat het kraamkasten zijn. De vleermuizen hebben in de kraamtijd meer ruimte nodig. 

Wij nemen contact op met eigenaar van geschikt pand

Als een woning of gebouw geschikt is, neemt de gemeente contact op met de eigenaar. De eigenaar kan aangeven of hij wel of geen kast aan de muur wil hebben. Wil de eigenaar dit wel, dan hangt de gemeente de vleermuiskast op en onderhoudt deze ook. 

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over vleermuiskasten. 

Eigenaren

Nee, er is geen gevaar. Vind je een gewonde vleermuis pak het dan zelf niet op want de vleesmuis zou ziek kunnen zijn of het gaat om een jonkie. Raadpleeg bij een gevonden vleermuis een vleermuisdeskundige bij u in de buurt via www.vleermuis.net.

De nestkasten die de gemeente wil plaatsen zijn voor gebouwbewonende vleermuizen. Zoals de gewone dwergvleermuis, laatvlieger en meervleermuis. Deze vleermuizen hebben een zeer sterke voorkeur voor open spouwmuren en/of ruimten achter daklijsten en dakpannen. Voor het isoleren van een woning/gebouw moet men dus eerst controleren of er vleermuizen ‘wonen’. Zijn er vleermuizen, dan hebben zij een andere plek nodig om te verblijven. 

Veel andere vleermuissoorten wonen in holle bomen. Als er niet genoeg holle bomen zijn kunnen vleermuizen gebruik maken van vleermuiskasten. Voor sommige vleermuissoorten is dit alleen een slaapplaats of een paarplaats. Deze vleermuiskasten zijn echter géén nestkasten. 

Ja, voor plaatsing en onderhoud van de vleermuiskraamkast is toegang tot jouw tuin of perceel nodig. Dit gaat altijd in overleg met de bewoner.

De gemeente is eigenaar van de kraamkast en zal een overeenkomst met de eigenaar van woning/gebouw opstellen. In de overeenkomst komen zaken te staan als meldplicht bij verandering in bewoning, bij werkzaamheden of vernieling, het jaarlijkse onderhoud en de toegang tot het perceel.

Er is soms een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als de kraamkast aan de voorkant hangt of zichtbaar aan de zijkant. De gemeente regelt deze vergunning.

Dan zorgt de gemeente voor een kast op een andere locatie.

Onderhoud

Hiervoor is eerst advies van de ecoloog nodig. We wachten dan eventueel tot de vleermuizen zijn uitgevlogen. En/of verplaatsen tijdelijk de kast.

Onderhoud aan gebouwen blijft mogelijk. Voor werkzaamheden neem contact op met een ecoloog. Probeer de werkzaamheden niet te laten plaatsvinden  in de kraamperiode van vleermuizen als de werkzaamheden geluid en/of trillingen produceren. De kraamperiode is van half mei tot en met eind juli. Alleen als de kast niet in gebruik is door vleermuizen, kan de kast tijdelijk worden verwijderd. Na afronding van de werkzaamheden hangen we de vleermuis nestkast weer op.

Een vleermuiskast mag niet zomaar worden verwijderd. Een ecoloog zal eerst moeten kijken of er vleermuizen in zitten. Een mogelijkheid is om te wachten tot na het kraamseizoen en om te wachten totdat eventuele vleermuizen vertrokken zijn.

Kasten

De hoogte is nodig voor de vleermuis. De gemeente zorgt voor het jaarlijkse onderhoud en de plaatsing.

Dit zijn veelal gewone kasten. De gemeente zorgt voor kraamverblijven. Als particulier kunt u andere kasten regelen. 

De website NatuurInclusief Zeeland | Provincie Zeeland  biedt meer informatie over natuurvriendelijk isoleren.