Waar we nu aan werken
Samen staan we voor een belangrijke uitdaging: uiterlijk in 2050 moeten 7 miljoen woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Dat is een afspraak die afkomstig is uit het landelijke Klimaatakkoord. Van het aardgas stappen we samen over op duurzame warmtebronnen zoals zon, wind en water. Deze overstap heet warmtetransitie en draagt direct bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.
Wat jij moet weten
De gemeente Goes staat voor een transitie naar duurzame verwarming. In de komende jaren zullen we samen moeten werken aan een fundamentele verandering in de manier waarop we onze woningen verwarmen.
Het document dat we hebben ontwikkeld, schetst een gedetailleerd plan voor deze transitie. We begrijpen dat deze verandering impact heeft op ieders leven, en daarom willen we transparant en ondersteunend zijn in dit proces.
Onze aanpak is gefaseerd en zorgvuldig. Door deze zorgvuldige en gefaseerde manier van werken, kunnen we gerichte oplossingen ontwikkelen die aansluiten bij de specifieke kenmerken en behoeften van elke wijk en elk dorp. Dit betekent dat we rekening houden met de bestaande infrastructuur, de woningtypes en de mogelijkheden voor duurzame alternatieven.
Waarom we dit doen
De aarde warmt op, en dat voelen we allemaal. We zien de gevolgen om ons heen: extreme in de weeromstandigheden, stijgende temperaturen en de noodzaak om onze leefomgeving duurzaam in te richten. Landelijk is afgesproken om in 2050 afscheid te nemen van aardgas.
Maar wij als gemeente willen al sneller schakelen. We zien graag wijken en dorpen die klaar zijn voor de uitdagingen van morgen. Waar we slim en duurzaam omgaan met energie, zonder de rekening door te schuiven naar de volgende generaties.
We zijn ons ervan bewust dat deze transitie een gezamenlijke uitdaging is. Daarom nodigen we inwoners, bedrijven en samenwerkingspartners uit om met ons mee te denken. Samen willen we werken aan de slimste oplossingen om huizen en gebouwen op een andere manier te verwarmen. Geen saaie plannen van achter een bureau, maar praktische ideeën die daadwerkelijk werken voor wijken en dorpen.
Nog vragen?
Heb je vragen? Wil je weten waar je in de wijk terecht kan met je vragen? Of wil je alvast weten wat er voor jouw woning mogelijk is? Neem contact op met stadskantoor@goes.nl (onder vermelding van ‘verduurzamen woningen’) of bel 14 0113.