Autoluwe binnenstad

Algemeen

We willen de binnenstad van Goes meer ruimte geven. Ruimte voor voetgangers, schonere lucht, minder lawaai en meer gezelligheid. Daarvoor maken we de binnenstad meer autoluw. Het is de bedoeling dat de autoluwe binnenstad van Goes in het najaar van 2025 een feit is. Dan worden de camera's die kentekens registreren geplaatst.

Het centrum van Goes blijft bereikbaar. Er verdwijnen vrijwel geen parkeerplaatsen en ook de voorzieningen voor mindervaliden blijven hetzelfde.

De stand van zaken

  • Het voorstel van het college is behandeld in de gemeenteraad van 19 december. De gemeenteraad heeft ingestemd met de aanvraag voor het investeringskrediet voor de autoluwe binnenstad.
  • De raad heeft een motie ingediend om de Stenen Brug vrij te houden van auto's.
  • In januari 2025 start een aanbesteding voor de levering van de dienst kentekencamera's.
  • Het is ons plan om in het najaar van 2025 de camera's te activeren en de binnenstad van Goes zo inderdaad meer autoluw te maken.
  • De raad vraagt het college een proefperiode van zes maanden te hanteren.

Met een communicatiecampagne lichten we alle betrokkenen het komende jaar verder in over de plannen.

Hoe gaat de proeftuin eruitzien?

De proeftuin van de autoluwe binnenstad wordt ingericht zoals we in eerste instantie van plan waren. Dat betekent dat we uitgaan van dertien entrees tot de binnenstad, met vastgestelde venstertijden en een bepaalde groep ontheffinghouders.

Twee maanden voordat we daadwerkelijk starten met handhaven via de kentekencamera’s, staat er bij de ingang naar het autoluwe gebied informatie: vanaf de startdatum van de handhaving met kentekencamera’s heb je een ontheffing nodig (buiten de venstertijden) om het gebied in te mogen rijden. 

Zodra we echt gaan handhaven, ontvangt iedereen die zonder ontheffing het autoluwe gebied inrijdt maximaal drie waarschuwingen voordat er een bekeuring volgt.

Hoe kan men zien dat men een autoluw gebied betreedt?

We proberen zo goed mogelijk de inrichting van de entrees tot de historische binnenstad op zo’n manier vorm te geven, dat het duidelijk is dat je een bijzonder gebied betreedt. Dit gebeurt onder andere door lijnen op het wegdek, verkeersborden en op sommige plekken komt er ook een zuil met daarop een soort verkeerslichtsysteem. Dit systeem geeft met kleuren en symbolen aan welke categorie op dat moment het gebied in mag rijden.

Wat gaat er gebeuren voordat handhaving via kentekencamera’s een feit is?

  • Op dit moment loopt de aanbesteding voor de kentekencamera’s en de verwachting is dat we eind april een leverancier voor dit systeem hebben. Dan start ook de daadwerkelijke implementatieperiode. Op een bepaald moment zullen er werkzaamheden op straat om de kentekencamera’s op te hangen. Hetzelfde geldt voor andere werkzaamheden, zoals belijning, het neerzetten van borden et cetera.
  • Daarnaast werken we aan het ontheffingenbeleid en het verkeersbesluit. Die zullen naar verwachting eind mei door het college worden vastgesteld. Het verkeersbesluit ligt vervolgens zes weken ter inzage. 
  • Er komt een digitaal loket (website en app) waar je een ontheffing kan aanvragen.
  • In mei en juni zijn er een aantal informatieavonden waar je terecht kunt voor meer informatie over de praktische werking van het systeem et cetera.
  • We hangen de kentekencamera’s in de zomervakantie de kentekencamera’s op, waarna een periode van waarschuwen volgt. Daarna starten we met de definitieve handhaving. Wanneer dat precies is, laten we later weten.

Hoe werkt handhaving via kentekencamera's?

De kentekencamera's worden op dertien opstelplaatsen (ingangen) neergezet waarbij de kentekens van auto's, motoren en scooters zowel bij het in- als uitrijden worden gescand. 

Voor motoren en scooters geldt dat zij alleen een kenteken op de achterkant hebben. Daarom installeren we in het autoluwe gebied nog vijf extra camera's op strategische plekken in de historische binnenstad om scooteroverlast tegen te gaan. 

Bij handhaving door middel van kentekencamera's is er 100% handhaving, dus ook op motoren en scooters. Er is 24 uur per dag, 7 dagen per week toezicht zonder fysieke handhaving. Nood- en hulpdiensten hebben natuurlijk altijd ongehinderd toegang tot de binnenstad.

Hoeveel kost een bekeuring?

Een bekeuring voor het inrijden van het autoluwe gebied zonder ontheffing kost € 190 euro.

Waar gaan de inkomsten van de bekeuringen naar toe?

De inkomsten van de bekeuringen gaan naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Dus niet naar de gemeente Goes.

 

Kaart begrenzing autoluwe binnenstad

Kaart begrenzing autoluwe binnenstad

Vraag en antwoord

Vraag en antwoord